Cum a fost la conferinta?

O conferinta, 2 vorbitori, 1 moderator, cativa invitati si mai multi jurnalisti…. asta ar fi aspectul oricarei conferinte de presa. Dar, indraznesc sa adaug ca acesta conferinta a fost altfel … a avut concept, locatie diferita, s-a desfasurat intr-o zi cu insemnatate pentru tematica ei (ziua alfabetizarii), a avut moment artistic si multe … multe adevaruri spuse.

Ora 11.00, jurnalistii incep sa se stranga la … scoala (Scoala nr. 95 din Bucuresti a gazduit conferinta de presa).

Asa cum ati putut observa in articolul anterior, conferinta s-a desfasurat pe 8 septembrie. Aceeasi zi a prilejuit celebrarea  Zilei internationale a Alfabetizarii.
Am avut si invitati, ce ne-au impartasit din istoria programului si din realitatile scolilor.Stiti cum este vorba aia „teoria ca teoria, dar practica ne omoara”.

Toate datele privind proiectul, le puteti citi pe site: http://www.totilascoala.ro

Cateva cuvinte cu talc din partea vorbitorilor

Liliana Preoteasa

„Proiectul actual ofera sansa de a documenta si a prezenta realizarile din cadrul programului umbrela si, in acelasi timp, de a vorbi deschis despre riscuri si limite in promovarea schimbarii la nivel de scoala si comunitate privind facilitarea accesului la educatie pentru grupurile dezavantajate. A 2-a sansa e unul dintre cele mai inovative proiecte ale MECI, un program modular, centrat pe elevi.”

S-a vorbit si despre realizari, dintre care amintim cateva importante: formarea a 850 de formatori, derularea de programe locale de formare, in care au fost implicate peste 4500 de cadre didactice, circa 10 000 participanti in cadrul Proiectului a 2-a sansa, pregatirea a  390 de mediatori scolari, dintre care 80% lucreaza in comunitati dezavantajate, 36 de centre de resurse pentru educatie incluziva, dar si desfasurarea de activitati educative in aproximativ 450 scoli.

„In scolile din Romania inca exista segregare scolara. Nu se poate insa vorbi de segregare la nivel de politica oficiala.”

“Scopul nostru este sa cream o scoala incluziva, in care fiecare copil sa fie sprijinit pentru a da maximum de potential”, a mai declarat Liliana Preoteasa intr-o conferinta de presa. “Iar asta o putem face si eliminand segregarea scolara. Vrem sa spunem public ca in scoala si in societatea romaneasca nu trebuie sa fie loc pentru discriminare”.

Despre campania initiata, numai de bine: „Vrem sa iesim putin din scoala si sa spunem public ce este scoala inclusiva, adica acea scoala in care fiecare copil e sprijinit sa dea maximum de potential Pe de alta parte, vrem sa spunem ca in scoala si in societate nu trebuie sa fie loc pentru discriminare”.
Costel Bercus
„Legislatia si deciziile guvernului in ce priveste combaterea discriminarii si a segregarii nu pot fi implementate daca scoala, partintii, societatea in ansamblu nu iau atitudine.”
„Pasi in acest sens, inclusiv prin programul “Acces la educatie…” s-au facut dar acum trebuie sa vedem cat de eficiente au fost masurile implementate.”

„Trebuie sa schimbam mentalitatile, atitudinile, chiar daca pe termen scurt. Nu putem investi azi in educatie si maine sa asteptam rezultatele”.
Am vorbit despre momentul artistic. Acesta a acaparat cam 10  minute din atentia auditoriului, 10 minute pline de energie cu echipa de dans a scolii nr. 95, castigatoare a numeroase premii si un model de integrare sociala si educationala.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s