Pentru parinti: esti de acord cu scoala multietnica?

Multi rostesc cuvinte mari …. discriminare (ba este, ba nu este), multiculturalism, multietnicitate … dar stim oare ce inseamna. Sunt oare parintii cu adevarat de acord cu clasele multietnice cand vine vorba despre copiii lor?

Am mai scris intr-un articol recent ca esenta in educatie este ca fiecare copil / cetatean sa aiba acces la ea … S-au facut programe, au fost instruiti profesori, s-a promovat catre parinti, dar …. mentalitatea se schimba peste 20 de ani. Si spun asta pentru ca in proiectul „Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate” ne intalnim cu pareri si idei. Unele dintre acestea sunt triste, dar adevarate, de genul: „nu doresc sa imi inscriu copilul intr-o clasa multietnica, pentru ca fiul meu merita ceva mai bun”.

Si asa se face ca pentru BINELE copilului nostru, sacrificam BINELE altor copii, care vor fi discriminati, pentru ca 1 copil sa aiba parte de scoala ideala a parintelui.

Doar ca scoala ideala  nu este caracterizata prin lipsa din peisaj a copiilor dezavantajati, de o alta etnie sau cu dizabilitati.  Scoala ideala a fiecarui copil, asa cum a fost ea „desenata” de copiii proveniti din comunitati dezavatajate, contine un parc, sali spatioase, calculatoare, laboratoare, terenuri de sport, leagane, flori …. si copii … printre care si copilul rom care doreste sa invete intr-o astfel de scoala.

In concluzie, de ce ne intrebam de ce exista persoane needucate sau fara bun simt sau care nu stiu sa comunice sau sa se integreze … Poate pentru ca nu sunt educati pentru ca nu au acces, pentru ca sunt respinsi. …

Reclame

One response to “Pentru parinti: esti de acord cu scoala multietnica?

 1. Am primit un comentariu la ceea ce am scris … si doresc sa il impartasesc cu toata lumea deoarece merita citit (bineinteles avand acceptul autorului)

  ***
  Da, cum sa nu!

  Eu am fost pana intr-a patra la scoala 80, de pe Dudesti, si fiind geniul clasei m-a pus tovarasa in prima banca, impreuna cu tiganul Marian, ramas repetent doi ani la rand.
  Marian era cu trei capete mai mare, era spaima scolii si prietenul meu. Le fura copiilor surprizele de la gumele Bi-Bim si Minti si mi le dadea mie. Iar daca ma supara careva ii ziceam, „vezi ca vin cu Marian!”. Odata, Marian a furat o minge „de 35” si am fost la el acasa, sa o vopseasca cu vopsea, ca sa nu o mai recunoasca copiii. A fost un fel de Huckleberry Finn. Iar in clasa a patra…Marian fuma!

  Tot la scoala 80 era un profesor de fizica, tigan. „Tovarasul Ion” il chema si semana cu un actor din filmele indiene. Omul asta impunea respect, asa cum impune si Madalin Voicu sau Johhny Dumitriu.

  De asemenea, la Casa Scanteii pe etajul unde am eu biroul este o femeie de serviciu tiganca, care doarme intr-o boxa minuscula din toaleta doamnelor (o camaruta pentru maturi de fapt). A fost crescuta la casa de copii n-are nicio avere, n-are nimic. Fata asta la 5 dimineata spala pe jos, la 11 noaptea spala pe jos, este extraordinar de harnica, de corecta, de civilizata, cu foarte mult bunsimt. Si toata lumea o stimeaza, toata lumea o indrageste.
  Nimeni nu ii asociaza „valorile brandului tigan”, pe care le-a preluat deja si brandul „rrom” acestei fete.
  Sau profesorului de fizica Ion.

  Iata niste exemple.

  Deci, rezolvarea a tot ceea ce inseamna probleme ale tiganilor se afla la ei, la fiecare individ in parte.
  Si exista un alt exemplu de minoritate: nemtii din Romania.
  De ce nemtii astia au o imagine diferita de cea a tiganilor? Si cine poate schimba chestia asta?
  Trebuie educatie si lideri adevarati, care sa le arate tiganilor calea spre a deveni la fel de apreciati precum nemtii.

  Cautati-l pe profesorul ala, sau luati-l pe Madalin si duceti-l pe el sa schimbe mentalitatile.
  Dar acolo unde trebuie schimbate!
  La romani se vor schimba automat iar tiganii vor fi respectati si indragiti la fel cum este Roza de la Casa Presei sau profesorul Ion.

  Paul Cristian Stefanescu

  Brand4Brands

  ***

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s