Scoli prietenoase

In Cartierul Vitan, sectorul 3, intr-o zona cu o bogata diversitate etnica si, ca urmare, o mare varietate culturala si lingvistica, Scoala cu clasele I-VIII nr. 95 se dovedeste a fi un adevarat liant pentru comunitate.

De la programul „A doua sansa”, la activitatea intensa a mediatorului scolar in școala și in comunitate sau la cursurile de dans deschise tuturor copiilor, toate acestea sunt exemple de buna practica ce au drept rezultat o integrare cu succes in scoala a grupurilor dezavantajate, dar si o incurajare a multiculturalismului.

In anul scolar 2008-2009 au fost inscrisi in clasele I – VIII aproximativ 125 de copii romi. La prima vedere, pare o cifra mica, daca se ia in considerare numarul mare al familiilor rome, din cartier. Cu toate acestea, pentru acesti copii, care de multe ori sunt victime ale prejudecatilor celorlalti, declararea identitatii etnice este un pas foarte mare in integrarea lor scolara si mai tarziu, sociala.

Școala a fost implicata in Programul PHARE 2004 „Acces la Educatie pentru grupuri dezavantajate” si a desfasurat activitati pe aproape toate componentele proiectului, chiar daca unele dintre acestea nu au beneficiat de finantare in cadrul granturilor acordate prin Programul PHARE 2005: activitati remediale, extrascolare, implicarea parintilor – Grup Local de Sprijin activ sau dezvoltarea de parteneriate.

Cu un management eficient, programul „A doua sansa” la invatamantul primar a avut un real succes si s-au facut demersuri sustinute pentru inceperea programului la invatamantul secundar inferior.

Alegerea mediatorului scolar s-a facut cu multa responsabilitate, astfel ca activitatea acestuia a contribuit la o mai mare deschidere a scolii catre comunitate și la promovarea diversitatii.

„Elevii gasesc in profesorii acestei scoli modele de comportament, de tinuta si de exprimare”, spune doamna Doina Porojan, directorul Scolii nr. 95.

––––

Scoala nr. 95 are o istorie de peste 100 de ani, fiind considerata monument de arhitectura. A fost infiintata in anul 1893 sub denumirea de Scoala Primara Mixta nr.31 – Mitropolit Nifon.
Adresa: Str. Foisorului nr. 111 – 113, Sector 3, Bucuresti.
Tel./Fax: 021 323 51 85

––––

Şcoala nr. 95 are o istorie de peste 100 de ani, fiind considerată monument de arhitectură. A fost înfiinţată în anul 1893 sub denumirea de Şcoala Primară Mixtă nr.31 – Mitropolit Nifon.
Adresă: Str. Foişorului nr. 111 – 113, Sector 3, Bucureşti.
Tel./Fax: 021 323 51 85

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

„Sectorul 5 – cartierul Rahova – un liceu cu clase I – XIII, daca punem la socoteala si clasele cu frecventa redusa. Ca profesor, criteriul eficientei este intotdeauna cel mai important, iar noi, corpul profesoral al acestui liceu, sustinem performanta educationala indiferent daca este vorba despre conditii normale de studiu sau cerinte educationale speciale. De aceea, am inteles sa venim in ajutorul celor care nu urmeaza cursurile scolii la momentul cuvenit si la varsta potrivita, dar care au ales sa continue.

Performanta se masoara la liceul Bolintineanu prin rezultatele ce ne poarta numele mai departe, catre alte persoane, care vor sa reincerce experienta scolii si, de data asta sa o duca la bun sfarsit. Astfel, 90% dintre elevii inscrisi la invatamantul seral si cu frecventa redusa absolvesc cele 5 clase de liceu, iar dintre absolventi, tot 90% iau bacalaureatul.

Pentru ca dorim sa raspundem cu succes in fiecare zi situatiilor existente in scoala, noi ii apropiem pe acesti elevi, intelegandu-le problemele si ajutandu-i sa mearga mai departe. Demersul este dificil pentru ca cei care vin la A Doua Sansa sunt atat tineri ce doresc ulterior sa continue si in invatamantul superior, cat si persoane de varsta a doua, ce doresc stabilitate la locul de munca. Varsta A doua Sansa in liceul Bolintineanu variaza intre 18 si 50 de ani. Nevoile fiecaruia dintre acesti elevi sunt diferite si cateodata nu putem raspunde la toate cerintele. Au existat cazuri de elevi, proveniti din invatamantul tehnic, care au dorit sa continue dar din pacate nu s-au putut constitui clase in plus fata de cele deja aprobate.

Cererea exista si este din ce in ce mai ridicata, dar nu trebuie sa uitam ca pentru a avea performanta, trebuie si calitate. De aceea, profesorii selectati pentru A doua Sansa sunt cei mai buni din corpul profesoral al Liceului. In anul 2009 – 2010, sunt 16 clase de invatament seral si cu frecventa redusa (1 x clasa IX; 1 x Clasa X; 3 x Clasa XI; x Clasa XII si 5 X clasa XIII). Liceul se bucura si de colaborari foarte bune cu organizatii non-guvernamentale de profil, ce asigura integrarea unui numar mare de persoane cu cerinte educationale speciale, fie ei cu dizabilitati locomotorii, fie proveniti din alte grupuri dezavantajate: copii foarte saraci sau copii romi.

Stefan Lungulete – Director adjunct si profesor al Liceului Dimitrie Bolintineanu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s